Zapiekanka z makaronu i bakłażana

Wrzuć pomidory na kilka sekund do wrzątku, a potem opłucz pod zimną wodą, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój.
Na patelni rozgrzej oliwę i zrumień na wolnym ogniu posiekaną cebulę razem z ząbkami czosnku. Kiedy osiągną złoty kolor, dodaj pokrojone pomidory, kilka liści bazylii i pieprz. Zwiększ ogień i gotuj sos przez pół godziny.
Bakłażany umyj i razem ze skórką pokrój w plasterki o około 0,5 cm grubości. Rozgrzej na patelni dużą ilość oliwy i smaż bakłażany przez kilka minut, aż zmiękną. Odsącz je na dwuwarstwowym ręczniku papierowym.
Pokrój cienko ser Galbani Mozzarella i rozdrobnij (poszatkuj) garść liści bazylii. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie, odcedź i wyłóż na 3/4 sosu pomidorowego.
Natrzyj masłem prostokątne naczynie żaroodporne i nakładaj na przemian warstwy makaronu, bakłażanów i mozzarelli, parmezanu i bazylii, do wyczerpania składników. Posyp na wierzchu parmezanem, pokryj całość sosem i włóż na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 220 stopni.
Przed podaniem odstaw do ostygnięcia na około 10 minut.