Przepis

Gnocchi z bekonem i gorgonzolą Galbani

Gnocchi z bekonem i gorgonzolą Galbani - Galbani
Przygotowanie

Ugotuj ziemniaki i rozgnieć je póki są gorące.

Do miski wbij jajka, dodaj posiekany tymianek (lub wsyp łyżkę, jeśli używasz suszonego), połowę gorgonzoli, bekon pokrojony na małe kawałki, sól i pieprz. Wymieszaj z mąką, aż powstanie gładka masa, uformuj z ciasta małe kulki. Nadaj im odpowiedni kształt uciskając każdą widelcem.

Zagotuj wodę, dodaj sól, włóż do wrzącej wody gnocchi i gotuj, aż zaczną wypływać na powierzchnię. Wyjmij je łyżką cedzakową, przełóż do żaroodpornego naczynia.

Na wierzchu ułóż pokrojoną w kostkę gorgonzolę, dodaj masło, posyp tartym serem i wstaw na kilka minut do piekarnika z funkcją grilla. Gnocchi będą gotowe, kiedy wierzch nabierze złocistego koloru.