Zapiekanka z makaronu z klopsikami

Oderwij skórkę od chleba, namocz ją w odrobinie mleka i wyciśnij, aby usunąć nadmiar płynu. Wymieszaj w misce mielone mięso z pokrojoną drobno kiełbasą bez skóry, namoczonym chlebem, jajkiem, solą, pieprzem, posiekaną natką pietruszki i parmezanem. Zwilż ręce i uformuj z masy kulki wielkości orzecha laskowego. Obtocz je w mące. Klopsiki usmaż na oleju z każdej strony.
Przygotuj sos pomidorowy: na patelni rozgrzej kilka łyżek oliwy z oliwek i ząbek czosnku w całości. Dodaj przecier pomidorowy i bazylię i gotuj sos na średnim ogniu przez około 15 minut. Po ugotowaniu dodaj ricottę, dobrze wymieszaj.
Ugotuj makaron al dente, wymieszaj z sosem pomidorowym, ricottą i klopsikami. Przełóż makaron do naczynia żaroodpornego, posyp tartym parmezanem. Zapiekaj w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Podawaj gorące.