Gorgonzola i mascarpone z gruszkami

Wlej wino, szklankę wody i cukier na małą patelnię. Zwiększ ogień i doprowadź całość do wrzenia, a następnie ponownie zmniejsz płomień i gotuj syrop na wolnym ogniu przez 10 minut.
Obierz gruszki, przekrój na połówki, usuń gniazda nasienne i lekko je rozchyl. Włóż je do gotującego się syropu i gotuj przez 15-20 minut, aż się ugotują, ale pozostaną jędrne. Odstaw syrop, aby przestygł.
Z sera Galbani Gorgonzola usuń skórkę, a następnie przetrzyj go przez sitko do miski i dodaj ser Galbani Mascarpone oraz niewielką ilość świeżo zmielonego pieprzu. Całość utrzyj krótko drewnianą łyżką na jednolitą masę.
Odsącz gruszki, osusz ręcznikiem papierowym i ułóż je na talerzu wgłębieniami do góry. Krem przełóż do rękawa cukierniczego i wypełnij nim gruszki. Danie podawaj w temperaturze pokojowej.