Przepis

Pieczone bakłażany faszerowane ricottą

Pieczone bakłażany faszerowane ricottą - Galbani
Przygotowanie

Umyj bakłażany, przekrój wzdłuż na pół, gotuj w osolonej wodzie, aż będą miękkie (ok. 20 minut).

Wydrąż bakłażany, miąższ wymieszaj z bazylią, dodaj sól, pieprz i smaż na oliwie na nieprzywierającej patelni przez ok. 5 minut.
Na tej samej patelni podsmaż ząbek czosnku, kapary (jeśli są solone, najpierw je opłucz) i oliwki.

Po kilku minutach dodaj pomidorki przekrojone na pół oraz posiekaną bazylię. Dodaj sól, pieprz i duś przez 10 minut na małym ogniu. Następnie dodaj wcześniej podsmażony miąższ z bakłażanów.

Tak powstały farsz przełóż do wydrążonych bakłażanów, dodaj do każdego mozzarellę i ricottę. Posyp bułka tartą. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Wyjmij z piekarnika, podawaj po 5 minutach.