Przepis

Pizza z mozzarellą, ricottą Galbani i pepperoni

Pizza z mozzarellą, ricottą Galbani i pepperoni - Galbani – od ponad 140 lat dostarczamy najlepsze włoskie smaki na talerze całego świata
Przygotowanie

Mąkę, sól, cukier, wodę i drożdże połącz ze sobą, dodaj oliwę i wyrób elastyczne, gładkie ciasto. Gdy będzie odchodzić od ręki, przełóż je do miski i przykryj natłuszczoną folią. Ciasto zostaw do wyrośnięcia na minimum godzinę, do czasu aż podwoi swoją objętość.

Następnie wyjmij ciasto z miski, kilka razy ugnieć, rozwałkuj na grubość 0,5-1 cm. Rozłóż ciasto na blasze wysmarowanej olejem, wstaw na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.

Wyjmij blachę z piekarnika, połóż na wierzchu mozzarellę pokrojoną w kostkę, ricottę wymieszaną z kawałeczkami kiełbasy i czarne oliwki. Wstaw ponownie do piekarnika na ok. 15 minut.