Przepis

Podłużne tiramisu lodowe

Podłużne tiramisu lodowe - Galbani
Przygotowanie

Oddziel białka od żółtek. Wymieszaj kawę z amaretto. Utrzyj energicznie żółtka z drobnym cukrem do białości, dodaj mascarpone i ubijaj aż do otrzymania jednolitej masy. Delikatnie dodaj pianę z białek ubitą na sztywno.

Wyłóż podłużną formę do ciasta przezroczystą folią spożywczą, uważając, żeby nie utworzyły się fałdki. Przełóż połowę masy tiramisu do formy, następnie połóż na środku biszkopty nasączone w kawie. Powtórz to na całej długości ciasta. Następnie przełóż resztę masy tiramisu, aż do całkowitego wypełnienia formy.

Włóż do lodówki na przynajmniej 3 godziny, a następnie połóż na ciasto resztę biszkoptów nasączonych w kawie. Na koniec wstaw do zamrażalnika na kilka godzin. Posyp gorzkim kakao tuż przed podaniem.