Przepis

Quiche z ricottą Galbani, szpinakiem i szynką

Quiche z ricottą Galbani, szpinakiem i szynką - Galbani – od ponad 130 lat dostarczamy najlepsze włoskie smaki na talerze całego świata
Przygotowanie

Szpinak ze szczyptą soli ugotuj na małym ogniu w dużym garnku z przykrywką, bez dodawania wody i przypraw. Woda ze szpinaku uchroni go przed przypaleniem. Zdejmij garnek z ognia po kilku minutach, odciśnij nadmiar wody, ostudź.

Wyłóż kruchym ciastem formę do pieczenia tarty, nakłuj ciasto widelcem. Na ciasto kolejno nakładaj warstwy szpinaku, ricotty i plasterków szynki.

Przygotuj farsz: roztrzep jajka, wymieszaj ze śmietaną, dodaj sól i pieprz. Przełóż go na wierzch do formy. Udekoruj paseczkami kruchego ciasta i orzeszkami pinii.

Piecz około 40 minut w temperaturze 180 stopni, aż wierzch nabierze złocistego koloru. Ostudź przed podaniem.