Przepis

Risotto z cykorią i gorgonzolą Galbani

Risotto z cykorią i gorgonzolą Galbani - Galbani – od ponad 140 lat dostarczamy najlepsze włoskie smaki na talerze całego świata
Przygotowanie

Umyj liście cykorii, przekrój wzdłuż na pół. Cebulę pokrój w piórka, bekon w mniejsze kawałki. Rozgrzej oliwę, podsmaż delikatnie cebulę z bekonem na głębokiej patelni lub w rondlu. Gdy cebula się zrumieni, dodaj cykorię i zwiększ ogień.

Po kilku minutach wsyp ryż, mieszaj, aż stanie się szklisty. Wlej wino, a następnie chochlę gorącego bulionu. Dodawaj bulion, jak tylko ryż wchłonie poprzednią porcję.

Kiedy ryż będzie prawie ugotowany, dodaj gorgonzolę i dobrze wymieszaj. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj masło i tarty ser.