Przepis
Zapiekanka z macaroni i ricottą Galbani
Przygotowanie
Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj ząbek czosnku, obrane pomidory, sól, pieprz i pokrojoną bazylię. Gotuj przez 15 minut na średnim ogniu, aż sos będzie gęsty i jednolity. Gdy sos zgęstnieje, dodaj mrożony groszek i gotuj go przez kolejne 10 minut.
Ugotuj makaron al dente, odcedź, wlej sos pomidorowy na makaron i nagrzej piekarnik.
Naczynie do pieczenia wysmaruj masłem i posyp tartą bułką. Przełóż połowę makaronu z sosem, dodaj drobno pokrojoną szynkę, wymieszaną z łyżką ricotty. Przełóż resztę makaronu z sosem, posyp serem.
Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.
Filtruj moje wyszukiwanie
przepisy
Wyszukaj przepis
według własnych życzeń lub wskaż składniki, które już masz!