Przepis

Zapiekanka z macaroni i ricottą Galbani

Zapiekanka z macaroni i ricottą Galbani - Galbani
Przygotowanie

Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj ząbek czosnku, obrane pomidory, sól, pieprz i pokrojoną bazylię. Gotuj przez 15 minut na średnim ogniu, aż sos będzie gęsty i jednolity. Gdy sos zgęstnieje, dodaj mrożony groszek i gotuj go przez kolejne 10 minut.

Ugotuj makaron al dente, odcedź, wlej sos pomidorowy na makaron i nagrzej piekarnik.

Naczynie do pieczenia wysmaruj masłem i posyp tartą bułką. Przełóż połowę makaronu z sosem, dodaj drobno pokrojoną szynkę, wymieszaną z łyżką ricotty. Przełóż resztę makaronu z sosem, posyp serem.

Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.