Przepis

Sałatka z tuńczykiem, mozzarellą Galbani i papryką

Sałatka z tuńczykiem, mozzarellą Galbani i papryką - Galbani
Przygotowanie

Umytą paprykę włóż na 15 minut do nagrzanego piekarnika. Piecz w 180 stopniach. Pokrój na kawałki pomidory, mozzarellę i odsącz tuńczyka. Upieczoną paprykę włóż do aluminiowej miseczki, przykryj folią spożywczą. Po 10 minutach zdejmij delikatnie skórkę, usuń pestki i pokrój ją w cienkie plasterki.

Umyj i osusz rukolę i roszponkę, ułóż na półmisku. Pośrodku połóż tuńczyka i paprykę, dookoła – na przemian pomidory i mozzarellę.

Posiekaj kapary, anchois i bazylię. Wrzuć do miseczki, dodaj sól i biały pieprz. Wlej ocet i wymieszaj dokładnie. Następnie dolewaj stopniowo oliwę, stale mieszając sos, aż nabierze gładkiej konsystencji. Polej nim sałatkę.