Przepis

Sałatka z tuńczykiem, mozzarellą i papryką

Sałatka z tuńczykiem, mozzarellą i papryką - Galbani – od ponad 140 lat dostarczamy najlepsze włoskie smaki na talerze całego świata
Przygotowanie

Umytą paprykę włóż na 15 minut do nagrzanego piekarnika. Piecz w 180 stopniach.

Pokrój na kawałki pomidory, mozzarellę i odsącz tuńczyka.

Upieczoną paprykę włóż do miseczki, przykryj folią spożywczą. Po 10 minutach zdejmij delikatnie skórkę, usuń pestki i pokrój paprykę.

Umyj i osusz rukolę i roszponkę, ułóż na półmisku. Pośrodku połóż tuńczyka i paprykę, dookoła na przemian pomidory i mozzarellę.

Posiekaj kapary, anchois i bazylię. Wrzuć do miseczki, dodaj sól i biały pieprz. Wlej ocet i dokładnie wymieszaj. Następnie dolewaj stopniowo oliwę, stale mieszając sos, aż nabierze gładkiej konsystencji. Polej nim sałatkę.