Przepis

Szarlotki na gorąco

Szarlotki na gorąco - Galbani – od ponad 140 lat dostarczamy najlepsze włoskie smaki na talerze całego świata
Przygotowanie

Kilka osobnych foremek wyłóż cienko kruchym ciastem. W misce wymieszaj gorgonzolę (o temperaturze pokojowej) z miodem, posiekanymi prażonymi orzechami laskowymi i połową pokrojonych w kostkę jabłek.

Podziel powstałą masę na cztery foremki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 20 min. Poczekaj, aż ciasteczka dobrze wystygną, zanim wyjmiesz je z foremek.

W międzyczasie pokrój jabłka (ze skórką) na plasterki, połóż je na papierze do pieczenia i posyp cukrem pudrem. Skarmelizuj jabłka w gorącym piekarniku nastawionym na funkcję grillowania.

Poukładaj plasterki jabłek na upieczonych ciasteczkach i podawaj.