Przepis

Szarpana wieprzowina z serem mozzarella

Szarpana wieprzowina z serem mozzarella
Przygotowanie

Składniki marynaty łączymy i wstawiamy do lodówki na kilkanaście godzin, następnie w naczyniu żaroodpornym pieczemy zamarynowane mięso pod przykryciem z foli aluminiowej w 85 stopniach przez 10 godzin lub w 150 stopniach przez 3 godziny. Upieczoną i ostudzoną karkówkę rozrywamy widelcami na małe kawałki mieszając z powstałym sosem z pieczenia.

Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy pokrojoną cebulę, czosnek, chili, suszone pomidory oraz tymianek. Po kilku minutach dodajemy syrop klonowy i doprawiamy do smaku.

Do miski wkładamy porwaną rukolę, pokrojone czarne i zielone oliwki, kapary oraz suszone pomidory. Dodajemy sos winegret i wszystko mieszamy.

Na pieczywo ciabatta nakładamy szarpaną wieprzowinę, dodajemy karmelizowaną cebulę, pokrojony w plastry ser Mozzarella Galbani oraz sałatkę i podajemy z grissinni.