Involtini z prosciutto z cukinią i serem ricotta

Pomidory obieramy i kroimy na drobne kawałki. Czosnek i kolendrę siekamy, a następnie łączymy w misce wszystkie składniki sosu. Doprawiamy do smaku przyprawami i schładzamy w lodówce.
Galbani Ricotta łączymy z roztartym czosnkiem i posiekanymi listkami świeżej mięty oraz z sokiem z cytryny.
Cukinię kroimy wzdłuż w cienkie plastry, a następnie grillujemy na patelni na złoty kolor i odstawiamy do przestygnięcia.
Awokado i ogórka obieramy, kroimy w słupki i skrapiamy delikatnie sokiem z cytryny. Na plastry prosciutto nakładamy plastry cukinii, smarujemy aromatyczną pastą z ricottą, układamy ogórka, awokado, rukolę i dokładnie zwijamy.
Tak przygotowane involtini wkładamy do lodówki na godzinę̨. Po tym czasie wyjmujemy, kroimy na mniejsze kawałki. Podajemy z sosem z pomidorów i ulubionymi dodatkami.