Przepis

Mini Pavlova z waniliowym kremem mascarpone i świeżymi owocami

Mini Pavlova z waniliowym kremem mascarpone i świeżymi owocami
Przygotowanie

Białka dodaj do miski i ubijaj stopniowo dosypując cukier do momentu uzyskania sztywnej białek piany bez wyczuwalnych drobinek cukru. Na koniec dodaj kilka kropel soku z cytryny.

Tak przygotowaną śnieżnobiałą pianę przełóż do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Na płaskiej blaszce z papierem do pieczenia uformuj okrągłe gniazdka.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 100 stopni z termoobiegiem przez około 2 godziny. Studź w uchylonym piekarniku.

Galbani Mascarpone ubijaj ze śmietanką i cukrem pudrem przez kilka minut na sztywny krem. Tak przygotowany krem nałóż na gniazdka bezowe przy pomocy rękawa cukierniczego. Desery udekoruj świeżymi owocami, pistacjami i miętą. Smacznego!

Sztuczka Miamissimo
  • cukier łatwiej się rozpuszcza w białkach o temperaturze pokojowej.
  • bezy nadziewaj kremem w dniu podania (zachowają wtedy chrupkość).